NutriAct - Kompetenzcluster (abgeschlossen)
Das Verbundprojekt Nutritional Intervention for Healthy Aging: Food Patterns, Behavior, and Products – kurz NutriAct – ist ein vom Bundesministerium für Bildung und Forschung mit 12 Millionen Euro gefördertes Kompetenzcluster der Ernährungsforschung. Zentrales Ziel ist, den Gesundheitsstatus der Fünfzig- bis Siebzigjährigen zu verbessern. Dafür bündelt der Forschungsverbund in Berlin/Brandenburg Ernährungsforschung und -wirtschaft. Der wissenschaftliche Vorstand des DIfE, Professor Tilman Grune, leitet den Verbund, an dem über 30 Forschungseinrichtungen und Unternehmen beteiligt sind.
1. Förderphase: 06/2015-05/2018
2. Förderphase: 06/2018-03/2022
Prof. Dr. Tilman Grune
Wissenschaftlicher Vorstand und Leiter der Abteilung Molekulare Toxikologie (MTOX)
Tel: +49 33 200 88-2216
E-Mail: scientific.director@dife.de
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Dr. Ulrike Bernhardt
kommissarische Leiterin der NutriAct-Geschäftsstelle
Tel.: +49 33 200 88-2533
E-Mail: office.nutriact@dife.de
Projekte
In sechs interdisziplinären Projekten wird das Ernährungsverhalten der Bevölkerung zwischen 50 und 70 Jahren untersucht. Um die Gesundheit der Bevölkerungsgruppe „50 plus“ zu stärken, arbeiten die Forschende daran, eine wissenschaftliche Basis für altersorientierte Ernährungsempfehlungen zu schaffen. Zudem werden Beratungsmethoden zur erfolgreichen Umsetzung dieser Empfehlungen erforscht und neue, schmackhafte Lebensmittel entwickelt:
- Teilprojekt 1: Ernährungsmuster
- Teilprojekt 2: Nahrungsauswahl
- Teilprojekt 3: Biomonitoring
- Teilprojekt 4: Neue Produkte
- Teilprojekt 5: Ernährung und Familie
- Teilprojekt 6: NutriAct – Ernährungsintervention
Das DIfE ist an allen sechs Projekten beteiligt. So leitet Dr. Manuela Bergmann, Kopf des Humanstudienzentrums, mit der NutriAct-Familienstudie eine der beiden zentralen Studien des Clusters. Die hier gewonnenen Daten bilden die Grundlage des Projekts Nahrungsauswahl, an dem auch das Team der Abteilung Molekulare Epidemiologie von Professor Matthias Schulze beteiligt ist. Zudem leitet Schulze das Teilprojekt Ernährungsmuster.
Die NutriAct-Interventionsstudie wird sowohl an der Charité-Universitätsmedizin Berlin als auch am DIfE durchgeführt. Kommissarische Leiterin ist die wissenschaftliche Mitarbeiterin unseres Humanstudienzentrums, Dr. Christiana Gerbracht. Die in der Studie gewonnen Bioproben dienen der Identifizierung neuer und geeigneter Biomarker im Projekt Biomonitoring. Dr. Daniela Weber und Dr. Annett Braune, Projektleiterinnen der Abteilung Molekulare Toxikologie von Professor Tilman Grune, sind an den Analysen beteiligt. Im Projekt Neue Produkte fungiert das DIfE als Verteilzentrum für die im Projekt entwickelten Lebensmittel.
Meldungen
Publikationen
Lim, S. X. L., Höchenberger, R., Busch, N. A., Bergmann, M., Ohla, K.: Associations between Taste and Smell Sensitivity, Preference and Quality of Life in Healthy Aging—The NutriAct Family Study Examinations (NFSE) Cohort. Nutrients 14(6):1141 (2022).
Schmiedeskam, A., Schreiner, M., Baldermann, S.: Impact of Cultivar Selection and Thermal Processing by Air Drying, Air Frying, and Deep Frying on the Carotenoid Content and Stability and Antioxidant Capacity in Carrots. J. Agric. Food Chem. 70(5), 1629-1639 (2022).
Assmus, F., Galbete, C., Knüppel, S., Schulze, M. B., Beune, E., Meeks, K., Nicolaou, M., Amoah, S., Agyemang, C., Klipstein-Grobusch, K., Bahendeka, S., Spranger, J., Mockenhaupt, F. P., Smeeth, L., Stronks, K., Danquah, I.: Carbohydrate-dense snacks are a key feature of the nutrition transition among Ghanaian adults - findings from the RODAM study. Food Nutr. Res. 65:5435 (2021). [Open Access]
Baer, N. R., Zoellick, J. C., Deutschbein, J., Anton, V., Bergmann, M. M., Schenk, L.: Dietary preferences in the context of intra-couple dynamics: Relationship types within the German NutriAct family cohort. Appetite 167:105625 (2021).
Conty, V., Theierl, S., Floter, E.: Improving the nutritional profile of culinary products: oleogel-based bouillon cubes. Food & Function 12(16), 7185-7197 (2021).
Flöter, E., Wettlaufer, T., Conty, V., Scharfe, M.: Oleogels-Their Applicability and Methods of Characterization. Molecules 26(6):1673 (2021).
Grebenteuch, S., Kanzler, C., Klaussnitzer, S., Kroh, L. W., Rohn, S.: The Formation of Methyl Ketones during Lipid Oxidation at Elevated Temperatures. Molecules 26(4):1104 (2021).
Grebenteuch, S., Kroh, L. W., Drusch, S., Rohn, S.: Formation of Secondary and Tertiary Volatile Compounds Resulting from the Lipid Oxidation of Rapeseed Oil. Foods 10(10):2417 (2021).
Jannasch, F., Nickel, D., Schulze, M. B.: The reliability and relative validity of predefined dietary patterns was higher than of exploratory dietary patterns in the EPIC-Potsdam population. Brit. J. Nutr. 125(11), 1270-1280 (2021). [Open Access]
Kalla-Bertholdt, A. M., Nguyen, P. V., Baier, A. K., Rauh, C.: Influence of dietary fiber on in-vitro lipid digestion of emulsions prepared with high-intensity ultrasound. Inno. Food Sci. Emerg. Technol. 73:102799 (2021).
Pletsch-Borba, L., Wernicke, C., Apostolopoulou, K., Spira, D., Pohrt, A., Hornemann, S., Gerbracht, C., Pfeiffer, A. F. H., Spranger, J., Mai, K.: Nutritional counseling frequency and baseline food pattern predict implementation of a high-protein and high-polyunsaturated fatty acid dietary pattern: 1-year results of the randomized NutriAct trial. Clin. Nutr. 40(11), 5457-5466 (2021).
Wandt, V. K., Winkelbeiner, N., Bornhorst, J., Witt, B., Raschke, S., Simon, L., Ebert, F., Kipp, A. P., Schwerdtle, T.: A matter of concern ? Trace element dyshomeostasis and genomic stability in neurons. Redox Biol. 41101877 (2021).
Wandt, V. K., Winkelbeiner, N., Lossow, K., Kopp, J. F., Schwarz, M., Alker, W., Nicolai, M. M., Simon, L., Dietzel, C., Hertel, B., Pohl, G., Ebert, F., Schomburg, L., Bornhorst, J., Haase, H., Kipp, A. P., Schwerdtle, T.: Ageing-associated effects of a long-term dietary modulation of four trace elements in mice. Redox Biol. 46:102083 (2021). [Open Access]
Wortmann, H. R., Gisch, U. A., Warschburger, P.: Psychometric evaluation of the German version of the Variety Seeking Tendency Scale (VARSEEK). Food Qual. Pref. 94:104319 (2021).
Baer, N. R., Deutschbein, J., Schenk, L.: Potentials for, and readiness to, dietary-style changes during the retirement status passage: a systematic mixed studies review. Nutr. Rev. 78(12), 969-988 (2020).
Bussler, S., Rawel, H. M., Schlüter, O. K.: Impact of plasma processed air (PPA) on phenolic model systems: Suggested mechanisms and relevance for food applications. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 64:102432 (2020).
Gerecke, C., Schumacher, F., Berndzen, A., Homann, T., Kleuser, B.: Vitamin C in combination with inhibition of mutant IDH1 synergistically activates TET enzymes and epigenetically modulates gene silencing in colon cancer cells. Epigen. 15(3), 307-322 (2020).
Haase, H., Ellinger, S., Linseisen, J., Neuhauser-Berthold, M., Richter, M., German Nutr Soc, D. G. E.: Revised D-A-CH-reference values for the intake of zinc. J. Trace Elem. Med. Biol. 61:126536 (2020).
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Klost, M., Giménez-Ribes, G., Drusch, S.: Enzymatic hydrolysis of pea protein: Interactions and protein fractions involved in fermentation induced gels and their influence on rheological properties. Food Hydroc., 105:105793 (2020).
Müller, S. M., Dawczynski, C., Wiest, J., Lorkowski, S., Kipp, A. P., Schwerdtle, T.: Functional Biomarkers for the Selenium Status in a Human Nutritional Intervention Study. Nutrients 12:676 (2020).
Ruzanska, U. A., Warschburger, P.: How is intuitive eating related to self-reported and laboratory food intake in middle-aged adults? Eat. Beh. 38:101405 (2020).
Van der Laan, L. C., Meeks, K. A. C., Chilunga, F. P., Agyemang, C., Venema, A., Mannens, M. M. A. M., Zafarmand, M. C., Klipstein-Grobusch, K., Smeeth, L., Adeyemo, A., Henneman, P.: Epigenome-wide association study for perceived discrimination among sub-Saharan African migrants in Europe - the RODAM study. Sci. Rep. 10:4919 (2020).
Wernicke, C., Apostolopoulou, K., Hornemann, S., Efthymiou, A., Machann, J., Schmidt, S., Primessnig, U., Bergmann, M. M., Grune, T., Gerbracht, C., Herber, K., Pohrt, A., Pfeiffer, A. F. H., Spranger, J., Mai, K.: Long-term effects of a food pattern on cardiovascular risk factors and age-related changes of muscular and cognitive function. Medicine 99(39):e22381 (2020).
Wetzel, A., Scholtka, B., Gerecke, C., Kleuser, B.: Epigenetic histone modulation contributes to improvements in inflammatory bowel disease via EBI3. Cell. Mol. Life Sci. 77(23), 5017-5030 (2020).
Baesler, J., Kopp, J. F., Pohl, G., Aschner, M., Haase, H., Schwerdtle, T., Bornhorst, J.: Zn homeostasis in genetic models of Parkinson's disease in Caenorhabditis elegans. J. Trace Elem. Med. Biol. 55, 44-49 (2019).
Boateng, D., Galbete, C., Nicolaou, M., Meeks, K., Beune, E., Smeeth, L., Osei-Kwasi, H. A., Bahendeka, S., Agyei-Baffour, P., Mockenhaupt, F. P., Spranger, J., Grobbee, D. E., Schulze, M. B., Stronks, K., Agyemang, C., Danquah, I., Klipstein-Grobusch, K.: Dietary patterns are associated with predicted 10-year risk of cardiovascular disease among Ghanaian populations: the research on obesity and diabetes in African migrants (RODAM) study. J. Nutr. 149, 755-769 (2019). [Open Access]
Gohlke, S., Zagoriy, V., Cuadros Inostroza, A., Méret, M., Mancini, C., Japtok, L., Schumacher, F., Kuhlow, D., Graja, A., Stephanowitz, H., Jähnert, M., Krause, E., Wernitz, A., Petzke, K.-J., Schürmann, A., Kleuser, B., Schulz, T. J.: Identification of functional lipid metabolism biomarkers of brown adipose tissue aging. Mol. Metab. 24, 1-17 (2019).
Jannasch, F., Kröger, J., Agnoli, C., Barricarte, A., Boeing, H., Cayssials, V., Colorado-Yohar, S., Dahm, C. C., Dow, C., Fagherazzi, G., Franks, P. W., Freisling, H., Gunter, M. J., Kerrison, N. D., Key, T. J., Khaw, K.-T., Kühn, Z., Kyro, C., Mancini, F. R., Mokoroa, O., Nilsson, P., Overvad, K., Palli, D., Panico, S., Quirós García, J. R., Rolandsson, O., Sacerdote, C., Sánchez, M.-J., Sahrai, M. S., Schübel, R., Sluijs, I., Spijkerman, A. M. W., Tjonneland, A., Tong, T. Y. N., Tumino, R., Riboli, E., Langenberg, C., Sharp, S. J., Forouhi, N. G., Schulze, M. B., Wareham, N. J.: Generalizability of a diabetes-associated country-specific exploratory dietary pattern is feasible across European populations. J. Nutr. 148, 1047-1055 (2019).
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Klopsch, R., Baldermann, S., Voss, A., Rohn, S., Schreiner, M., Neugart, S.: Narrow-Banded UVB Affects the Stability of Secondary Plant Metabolites in Kale (Brassica oleracea var. sabellica) and Pea (Pisum sativum) Leaves Being Added to Lentil Flour Fortified Bread: A Novel Approach for Producing Functional Foods. Foods 8(10), 427 (2019).
Klost, M., Drusch, S.: Structure formation and rheologicfbyal properties of pea protein-based gels. Food Hydroc. 94, 622-630 (2019).
Meeks, K. A. C., Henneman, P., Venema, A., Addo, J., Bahendeka, S., Burr, T., Danquah, I., Galbete, C., Mannens, M. M. A. M., Mockenhaupt, F. P., Owusu-Dabo, E., Rotimi, C. N., Schulze, M. B., Smeeth, L., Spranger, J., Zafarmand, M. H., Adeyemo, A., Agyemang, C.: Epigenome-wide association study in whole blood on type 2 diabetes among sub-Saharan African individuals: findings from the RODAM study. Int. J. Epidemiol. 48, 58-70 (2019).
Ruzanska, U. A., Warschburger, P.: Intuitive eating mediates the relationship between self-regulation and BMI – results from a cross-sectional study in a community sample. Eat. Behav. 33, 23-29 (2019).
Scharfe, M., Ahmane, Y., Seilert, J., Keim, J., Flöter, E.: On the Effect of Minor Oil Components on beta-Sitosterol/gamma-oryzanol Oleogels. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 121(8):1800487 (2019).
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Schutkowski, A., König, B., Kluge, H., Hirche, F., Henze, A., Schwerdtle, T., Lorkowski, S., Dawczynski, C., Gabel, A., Groß, I., Stangl, G. L.: Metabolic footprint and intestinal microbial changes in response to dietary proteins in a pig model. J. Nutr. Biochem. 67, 149-160 (2019).